På eftermiddagen den 26 september åkte vi från Uddevalla. Vi var 24 resenärer, varav 22 var från Munskänkarna i Uddevalla och två från Munskänkarna i Steneby, Dalsland. Resan gick via färjan Göteborg - Kiel. På färjan åt vi buffé i restaurangen och både åt och drack oss mätta för kvällen. Dagen därpå startade med en frukost på färjan, varefter vi strax var framme i Kiel.
Bussfärden fortsatte sedan genom Tyskland.
Ulf och Eva har ordnat med vinprovning på bussen. Så snart alla passagerare har gått på bussen så vi får var sitt glas. Därefter tar vinprovningen vid. Vi börjar med lite bubbel från Cantine Reondo, Prosecco Castelforte, Extra Dry, nr 7720 på Systembolaget, som kostar 79 kr.
Därefter fortsätter Ulf att dela ut smakprover av Gavi Villa Scolca Bianco Secco, från La Scolca, 2012. Detta vin har nr 75367 på Systembolaget och kostar 79 kr. Vi är alltså på väg till Piemonte som dels gör rödviner på druvorna Nebbiolo, Barbera och Docetto, men som också producerar en del vita viner. Detta vinet kommer från producenten La Scolca, i området Gavi, som är Piemontes främsta vitvinsområde. Området fick DOCG-beteckningen 1998. Vinet är lätt kryddigt, med lite exotiska toner, har bra fyllighet och bra syra.
Därefter får vi prova Roero Arnais, från Matteo Coreggia, 2012, med nr 72673 på Systembolaget, för 151 kr. Vinet är gjort på arneisdruvan. Området fick DOCG-beteckning 2004. Denna druva var väl utbredd tidigare, men har efter en rejäl minskning återhämtat sig igen. Arneis är en gammal druvsort från 1400-talet, och är lite av Italiens viognier. Vinet är smakrikt med bra syra och bra balans, med lite kryddiga toner och det hänger kvar länge i munnen.
Ulf fortsätter med att servera oss Iphöfer Kronsberg Scheurebe Kabinett Trocken, 1997, från Weingut Ernst Popp. Vi ska för övrigt få prova viner från Weingut Ernst Popp när vi kommer fram till hotellet på kvällen. Scheurebe är en druva som är lik Sauvignon Blanc fast den är mycket godare. Druvan skapades 1916 av Georg Scheub från en korsning mellan silvaner och riesling. Det finns många odlingar av scheureber i Franken där Weingut Ernst Popp finns. Vinet är aromtiskt och fräscht, med fin fruktighet.
Därefter får vi prova Langhe Chardonnay, 2012, från Lanata, som har nr 71532 på Systembolaget och kostar 121 kr. Vinet är gjort på druvan chardonnay. Muscat är den mest odlade vitvinsdruvan i Piemonte, därefter kommer arneis och sedan cortese, och därefter kommer chardonnay. Det här vinet har hög balanserad syra, fattoner, och är kryddigt. Det passar bra till fisk, t ex torskrygg med vitvinssås på grädde med citron,haricot vert och lagrad ost, t ex parmesan eller lagrad grevé.
Slutligen blir det Muscato d'Asti, 2013, från Prudotto, som vi får prova. Vinet har nr 91161 på Systembolaget och kostar 99 kr.Området har DODG-beteckning sedan 1993. Vinet är lite mousserande och fruktigt med tydlig muscatton. Det är lättdrucket och passar bra till efterrätter med frukt och bär.
Vi stannade och rastade några gånger längs vägen, innan vi vid 19.30 var framme vid Landhotel Geiselwind, strax utanför den lilla byn Geiselwind i Franken. Här väntade Johannes från Weingut Ernst Popp med hela åtta viner som vi fick prova före middagen.
Bussfärden fortsatte sedan genom Tyskland.
Ulf och Eva har ordnat med vinprovning på bussen. Så snart alla passagerare har gått på bussen så vi får var sitt glas. Därefter tar vinprovningen vid. Vi börjar med lite bubbel från Cantine Reondo, Prosecco Castelforte, Extra Dry, nr 7720 på Systembolaget, som kostar 79 kr.
Därefter fortsätter Ulf att dela ut smakprover av Gavi Villa Scolca Bianco Secco, från La Scolca, 2012. Detta vin har nr 75367 på Systembolaget och kostar 79 kr. Vi är alltså på väg till Piemonte som dels gör rödviner på druvorna Nebbiolo, Barbera och Docetto, men som också producerar en del vita viner. Detta vinet kommer från producenten La Scolca, i området Gavi, som är Piemontes främsta vitvinsområde. Området fick DOCG-beteckningen 1998. Vinet är lätt kryddigt, med lite exotiska toner, har bra fyllighet och bra syra.
Därefter får vi prova Roero Arnais, från Matteo Coreggia, 2012, med nr 72673 på Systembolaget, för 151 kr. Vinet är gjort på arneisdruvan. Området fick DOCG-beteckning 2004. Denna druva var väl utbredd tidigare, men har efter en rejäl minskning återhämtat sig igen. Arneis är en gammal druvsort från 1400-talet, och är lite av Italiens viognier. Vinet är smakrikt med bra syra och bra balans, med lite kryddiga toner och det hänger kvar länge i munnen.
Ulf fortsätter med att servera oss Iphöfer Kronsberg Scheurebe Kabinett Trocken, 1997, från Weingut Ernst Popp. Vi ska för övrigt få prova viner från Weingut Ernst Popp när vi kommer fram till hotellet på kvällen. Scheurebe är en druva som är lik Sauvignon Blanc fast den är mycket godare. Druvan skapades 1916 av Georg Scheub från en korsning mellan silvaner och riesling. Det finns många odlingar av scheureber i Franken där Weingut Ernst Popp finns. Vinet är aromtiskt och fräscht, med fin fruktighet.
Därefter får vi prova Langhe Chardonnay, 2012, från Lanata, som har nr 71532 på Systembolaget och kostar 121 kr. Vinet är gjort på druvan chardonnay. Muscat är den mest odlade vitvinsdruvan i Piemonte, därefter kommer arneis och sedan cortese, och därefter kommer chardonnay. Det här vinet har hög balanserad syra, fattoner, och är kryddigt. Det passar bra till fisk, t ex torskrygg med vitvinssås på grädde med citron,haricot vert och lagrad ost, t ex parmesan eller lagrad grevé.
Slutligen blir det Muscato d'Asti, 2013, från Prudotto, som vi får prova. Vinet har nr 91161 på Systembolaget och kostar 99 kr.Området har DODG-beteckning sedan 1993. Vinet är lite mousserande och fruktigt med tydlig muscatton. Det är lättdrucket och passar bra till efterrätter med frukt och bär.
Vi stannade och rastade några gånger längs vägen, innan vi vid 19.30 var framme vid Landhotel Geiselwind, strax utanför den lilla byn Geiselwind i Franken. Här väntade Johannes från Weingut Ernst Popp med hela åtta viner som vi fick prova före middagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar