Fontanafredda grundades 1878 då greve Emmanuel Guemineri, son till Italiens dåvarande kung Vottorio Emanuele II, beslutade sig för att börja tillverka vin. Egendomen ligger i hjärtat av Langhe i Serralunga d'Alba. Totalt ingår 100 ha vingårdar i egendomen i ett distrikt där den genomsnittliga ägararealen uppgår till enbart ett hektar.
Här på Fontanafredda blir vi först visade runt både utomhus och inomhus. Vi får se deras lagringsfat och jäsningstankar före lunchen. Till lunch får vi också prova några av deras viner.
18.000 flaskor motsvarar en botti, och en botti innehåller 140 hektoliter, dvs 14.000 liter. Botti är gjorda av slavonsk ek. En barrique är gjord av fransk ek och innehåller 225 liter. De används i 10 - 14 år, sedan tvättas de och används i ytterligare 8 - 10 år.
Man använder olika ekslag för olika viner eftersom tanninerna blir olika vid lagring i de olika ekfaten. Det blir mjukare tanniner i slavonsk ek än i fransk ek. Mer moderna vingårdar använder barrique, t ex Mirafiore som gör ett mer komplext vin. Fontanafredda gör lite mjukare viner i mer internationell stil.
Nebbiolo som ska bli Barolo jäses med kontrollerad temperatur och luftfuktighet. De jäser i 27 - 30 grader i två veckor.
Nu ska vi få lite mat och dryck! Först får vi prova Bolla Ciao, Alta Langa, Metodo Classico, Millesimato Brut, från 2009. Den kostar 14,80 Euro.
Här får vi vitello tonnato, som är en rätt med tonfiskmajonnär med kalvkött.
Sedan får vi prova La Lepre, Diana d'Alba, från 2013, som kostar 13,90 Euro för en enlitersflaska.
Nästa rätt är anjolotti plin, vilket är färsk pasta med köttfyllning.
Vi får också prova en Barolo Serralunga d'Alba, en Barolo från Fontanafredda, från 2010. Den kostar 239 kr hemma, nr 2305, och just nu är det årgång 2009 som säljs på Systembolaget. Här på plats på Fontanafredda kostar den 27,90 Euro.
Slutligen får vi prova Moncucco, Muscato d'Asti, från 2013, som kostar 12,30 Euro. Denna finns också hemma på Systembolaget, för 109 kr.
Och så här fint glas serverades Moscato d'Astin i.
Butiken var placeras alldeles intill restaurangen, men priserna var höga....
På väg till bussen gick vi förbi lite vinrankor.
Här på Fontanafredda blir vi först visade runt både utomhus och inomhus. Vi får se deras lagringsfat och jäsningstankar före lunchen. Till lunch får vi också prova några av deras viner.
18.000 flaskor motsvarar en botti, och en botti innehåller 140 hektoliter, dvs 14.000 liter. Botti är gjorda av slavonsk ek. En barrique är gjord av fransk ek och innehåller 225 liter. De används i 10 - 14 år, sedan tvättas de och används i ytterligare 8 - 10 år.
Man använder olika ekslag för olika viner eftersom tanninerna blir olika vid lagring i de olika ekfaten. Det blir mjukare tanniner i slavonsk ek än i fransk ek. Mer moderna vingårdar använder barrique, t ex Mirafiore som gör ett mer komplext vin. Fontanafredda gör lite mjukare viner i mer internationell stil.
Nebbiolo som ska bli Barolo jäses med kontrollerad temperatur och luftfuktighet. De jäser i 27 - 30 grader i två veckor.
Här får vi vitello tonnato, som är en rätt med tonfiskmajonnär med kalvkött.
Sedan får vi prova La Lepre, Diana d'Alba, från 2013, som kostar 13,90 Euro för en enlitersflaska.
Nästa rätt är anjolotti plin, vilket är färsk pasta med köttfyllning.
Vi får också prova en Barolo Serralunga d'Alba, en Barolo från Fontanafredda, från 2010. Den kostar 239 kr hemma, nr 2305, och just nu är det årgång 2009 som säljs på Systembolaget. Här på plats på Fontanafredda kostar den 27,90 Euro.
Slutligen får vi prova Moncucco, Muscato d'Asti, från 2013, som kostar 12,30 Euro. Denna finns också hemma på Systembolaget, för 109 kr.
Och så här fint glas serverades Moscato d'Astin i.
Butiken var placeras alldeles intill restaurangen, men priserna var höga....
På väg till bussen gick vi förbi lite vinrankor.


























Inga kommentarer:
Skicka en kommentar