lördag 1 november 2014

Provning hos Milena och Aldo Vajra, Barolo, den 29 september 2014

Här hos Vajra är det Gian Marco, som är anställd på vingården, som guidar.







Milena och Aldo Vajra har totalt 40 ha vinodlingar, varav 10 ha i Barolo. Förutom Baroloviner så gör de också fina viner med Dolcetto och Barbera. De har en produktion på ca 300.000 flaskor. Jäsningen för Dolcetto är 17 dagar, för Barbera tre veckor och för Nebbiolo en månad.

Man gör en så kallad grön skörd på ca 50 procent, där man plockar av omogna druvur som får ligga kvar på marken. Annars blir det för mycket druvor på vinrankorna och de får då alltför låg sockerhalt och alkoholhalt. 

Rådet från Vajra är att undvika årgång 2002 och 2003 för Barolo. År 2003 var mycket torrt och varmt. Däremot är alla årgångar från 2004 till 2013 bra. Om sommaren är varm blir lagringstiden kortare.

Man ser på vinet och klimatet påverkar också hur lång langringstiden blir. Men Barolo lagras 24 månader. Man vill ha fruktighet och att vinet ska få jordens karaktär, och inte eken. Det finns olika slags barrique som man använder. Lagringen för Barbera sker under sex månader i barrique.

De har odlingar upp till 500 meters höjd. Man försöker ha en så naturlig process som möjligt, och man vinifierar separat från varje vingård. I slutskedet av vinifieringen blandas vinet.

Äldre vinstockar är mer intressanta för att göra Barolo.


















Här får vi också träffa ägaren Aldo Vajra.


























Efter att ha blivit visade runt i vinkällaren så ska vi få prova några av Vajras viner.
Tre saker är viktiga, terroiren, vädret och personerna i vingården. Mikroklimatet har stor betydelse. Platserna här är som ett pussel, med olika jordmåner, olika exponering i höjder och med lokala druvor. Årgångarna påverkas av många variabler. Man är inte bara beroende av klimatet under skörd, utan hela hela året spelar in, och arbetet dag för dag. Solen och ljuset är viktigt då det ger socker i druvorna med hjälp av fotosyntesen. Personerna på fälten och i vingården har stor betydelse. Det är viktigt att arbeta och att basera arbetet på vetenskap. Kunskap, men även hjärta behövs. Milena Vajra är glad för att universitetet i Turin och även universitetet i Alba har forskat mycket om vinodling och vinifiering under 30 år, vilket har hjälpt vinodlarna mycket. Man gör samma arbete som förfäderna, men man har nu bättre kunskaper.

I Piemonte, Langhe, öster om Alba (betyder många tungor) växer alla lokala druvsorter. Nebbiolo får man bara odla på vissa ställen, och i 11 kommuner får man kalla vinet Barolo. I tre kommuner kallas Nebbiolovinet för Barbaresco. Vajras vingård ligger i en Barolokommun.

Milena Vajra är glad för att hon har en speciell make, och hon menar att hon har haft tur. Han har inte gjort det så lätt för sig när det gäller vinodlingen, och han har provat andra druvor än Nebbiolo. För de tycker att olika viner behövs till olika mat, vid olika årstider.


Milena Vajra håller i provningen, och hennes son Isidoro hjälper till.



Först får vi prova Dolcetto d'Alba (Dolcetto betyder den lilla söta), från 2013. Vingården där dessa Dolcettodruvor odlas heter Coste Fossati. Detta går att lagra i tio år, och varje år är unikt. Karaktäristiskt för Dolcetto är tanninerna, och det har en rätt så hög syra. Värmen från maten minskar dock tanninerna. Priset är 12 Euro för detta vin.


Det andra vinet vi får prova är Barbera d'Alba, Superiore, från 2011. Detta är ett ungt vin och är buteljerat för fyra månader sedan. Det har en briljant färg, hög syra, mindre tanniner. Druvorna plockas när de är perfekt mogna, och ju mer socker ju lägre syra får vinet. Detta vin kan lagras upp till 20 år. Milena menar att Aldo redan från början kunde producera bra Barbera, och han odlar druvorna till detta vin i söderläge. Vinet går bra till ost. Vinet kostar 20 Euro. Det går att köpa på Systembolaget för 172 kr, och har nr 23071.


Sedan provar vi ett vin som är gjort på Freisadruvan, Kyè G D Vajra, från 2011. Freisa är en druva som liknar Nebbiolo. Detta vin smakar väldigt bra. Priset är 20 Euro.


Därefter provar vi ett Barolovin från 2009, Brocco Delle Viole.Vinet har en svag färg eftersom färgen inte är så stabil på vin från Nebbiolodruvan. Vissa har sett den ljusa färgen som ett problem men det gör man inte här. Vinet har alla tanniner, har kraft och är levande. Det är fruktigt och har en smak av blommor, lakrits och violer. Det passar bra till kött eller ost. Vinet är buteljerat i augusti, och kan lagras länge. Så länge som i tio år kan man känna på vinet var det är gjort eller vem som har gjort det. Det här vinet har eleganta tanniner, och kommer att ha ett långt liv. Det kostar 50 Euro. Vinet finns på Systembolaget, med nr 90688, och kostar 414 kr.


Milena berättar att Nebbiolo inte kan lagras för högt upp och inte för lågt ner heller. Gården odlar lite annorlunda än andra vingårdar då de odlar fler druvsorter. Det kanske inte är så bra rent kommersiellt, och andra odlare tittar lite snett på dem. Men de blir då inte beroende av en enda druva. Nebbiolo blommar först och mognar sist. Den västra delen av området kallas "den geologiska tiden". Det finns alltså olika slags mineraler i jorden i den västra respektive den östra delen av området. I väster är det mer magnesium och kalksten, vilket gör vinerna lite mer feminina. I den östra delen är det mer mangan och sand, och denna del kallas den maskulina delen.


Det femte och sista vinet vi får prova hos Vajra är ett Barolovin, Serralunga d'Alba, Luigi Baudana. Etiketten har den ursprunglige ägarens namn till respekt för denne. Denna vingård köptes in av Vajra 2005. Det är också tillåtet i Piemonte att skriva ut vingården på etiketten. Till "vår ära" öppnar de detta vin som är kraftfullt. Detta är Vajras första årgång från denna vingård. Vinet är elegant och har bra balans. Det är mer maskulint, djupare och mer kraftfullt. Vinet kostar 65 Euro idag, annars 68 Euro.


Vingården har också Rieslingvin, dock är det inget vi får smaka vid detta tillfälle.

Några av Vajras viner säljs alltså på Systembolaget. Det är Moestue Grape Selections AB som är importör.



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar