Denna vingården grundades 1940 av Francesco Sobrero, pappan till de nuvarande ägarna Settimo och Pierfranco Sobrero. Det sades vid besöket att Settimo var det sjunde barnet i familjen och man hade svårt att komma på något namn åt honom, så det fick bli "den sjunde", Settimo. Egendomen ligger i Castiglione Falletto, i hjärtat av Baroloregionen och är 16 ha stor.
Detta var den första vingården vi besökte på morgonen den 29 september 2014.
Druvor som man gör baroloviner på får endast odlas i syd eller sydvästläge. På den här vingården använder man de traditionella stora italienska faten som är på 25 hektoliter, och som kallas "botti". Dessa fat är tillverkade av slavonsk ek som är mer neutral än den franska eken. Här tycker man inte att den franska eken passar nebbiolodruvan eftersom den ger för stark smak. Vinerna lagras på dessa 25 hektoliters botti i två år. Är det reservaviner så lagras dessa i fyra år. Under lagringen smakar man på vinet varje månad.
Reserva görs bara från den äldsta vingården med 70-åriga stockar. Men man gör inte reserva varje år. Efter 30 månaders fatlagring bestämmer man sig för om kvaliteten är så bra så att man kan göra reserva på vinet. Om det inte är tillräckligt bra så görs ingen reserva. Allt vinifieras och lagras separat, sedan bestämmer man om det ska blandas, baserat på avsmakning. Allt som inte är tillräckligt bra för Barolo blir Langhe DOC. Pernanno är en reserva, en barolo som är en blandning från olika vingårdar. Man planerar att börja producera två olika Barolo från två olika vingårdar.
Varje år sparar man 200 flaskor i sitt vinbibliotek på denna vingården.
Baserat på vilken druva det är så jäser man druvorna på ståltankar olika länge för skalkontakt, upp till 50 dagar för Nebbiolo. Under jäsningen hamnar skalen på toppen. Därför pumpas musten från botten upp till toppen två gångerom dagen så att skalen lakas ur i allt vin - rimontaggio. Av de druvor som man ska göra Barolo av tar man bort en del av musten - salasso - för att laka ur mer från skalen. Man får då en ännu mer koncentrerad must och därmed en mer koncentrerad Barolo.
Efter macerationsprocessen ligger vinet kvar i tanken ett tag tills fällning och klarning är färdigt. Därefter dekanteras vinet. Det vin som pressas säljs som bordsvin.
Swedish Brand AB är importör i Sverige. Exporten till Sverige och Danmark går bra, men inte till Norge. Man exporterar 70 procent av sin produktion till 23 olika länder.
Det är Flavio som visar oss runt på vingården och har hand om vinprovningen.
Därefter provade vi en Barbera d'Alba, Selectio från 2012. Detta är ett rustikt och traditionellt vin som har lagrats på botti i ett år. Det har rätt så mycket kanter, mycket syra, inte så mycket tanniner och den är buteljerad för tre månader sedan. Detta vin kommer att bli bättre i februari-mars, men ännu bättre efter ett extra års lagring på flaska. Vinet är maskulint, ett klassiskt italienskt vin med fin röd frukt, och är riktigt bra. Det kostar 8 Euro.
Vinet vi får prova därnäst är Barbera d'Alba, La Pichetera Superiore, från 2011. Det är det enda finet som namnges i feminin form - "la". Detta har lagrats 50 procent på ståltank och 50 procent på ekfat. Det har en smak av torkad frukt, större fruktighet än det förra och är ett modernare och gott vin. Det kostar 11 Euro.
Sedan följer provning av Langhe Nebbiolo från 2012.
Vinet är jäst i 25 dagar, och har lagrats ett år på stora fat. 15 procent av vinet är från Nebbiolo från 2010 som lagrats 30 månader på stora fat. 15 procent av andra druvsorter än Nebbiolo är tillåtet och även 15 procent av andra årgångar. Druvorna för detta vin är inte odlade i sydläge. Det krävs ingen lagringstid, utan detta har man fria händer för när det gäller Langhe Nebbiolo. Vinet har en fin rödfruktighet och mycket tanniner. Det kostar 9 Euro.
Nästa vin är ett Barolo, Ciabot Tanasio, från 2010. Ciabot betyder litet hus. Detta vin kommer från tre olika vingårdar. Det har genomgått 25 dagars jäsning och 30 månaders lagring på stora fat. Det är ett väldigt kraftigt och aromatiskt vin som har klarat 30 månaders lagring. 2010 hade en sval sommar, vilket har gett en hög syra, och ger vinet mer elegans, mer komplexitet och detta är också mycket mer komplext och djupare än Langhe Nebbiolo. Detta vin vann ett pris för bästa kvalitet för Barolo i Florens den 9 oktober 2013. Vinet är klassiskt, ljust, har en hög syra, mycket tanniner. Det är ett perfekt lagringsvin med stor frukt, nästan lite likt portvin. Detta är en jättefin årgång, och är ändå ganska mjukt för att vara från 2010. Det gäller alltså att skörda vid rätt tidpunkt och inte för tidigt. Detta vin kostar 21 Euro.
Detta var den första vingården vi besökte på morgonen den 29 september 2014.
Druvor som man gör baroloviner på får endast odlas i syd eller sydvästläge. På den här vingården använder man de traditionella stora italienska faten som är på 25 hektoliter, och som kallas "botti". Dessa fat är tillverkade av slavonsk ek som är mer neutral än den franska eken. Här tycker man inte att den franska eken passar nebbiolodruvan eftersom den ger för stark smak. Vinerna lagras på dessa 25 hektoliters botti i två år. Är det reservaviner så lagras dessa i fyra år. Under lagringen smakar man på vinet varje månad.
Reserva görs bara från den äldsta vingården med 70-åriga stockar. Men man gör inte reserva varje år. Efter 30 månaders fatlagring bestämmer man sig för om kvaliteten är så bra så att man kan göra reserva på vinet. Om det inte är tillräckligt bra så görs ingen reserva. Allt vinifieras och lagras separat, sedan bestämmer man om det ska blandas, baserat på avsmakning. Allt som inte är tillräckligt bra för Barolo blir Langhe DOC. Pernanno är en reserva, en barolo som är en blandning från olika vingårdar. Man planerar att börja producera två olika Barolo från två olika vingårdar.
Varje år sparar man 200 flaskor i sitt vinbibliotek på denna vingården.
Baserat på vilken druva det är så jäser man druvorna på ståltankar olika länge för skalkontakt, upp till 50 dagar för Nebbiolo. Under jäsningen hamnar skalen på toppen. Därför pumpas musten från botten upp till toppen två gångerom dagen så att skalen lakas ur i allt vin - rimontaggio. Av de druvor som man ska göra Barolo av tar man bort en del av musten - salasso - för att laka ur mer från skalen. Man får då en ännu mer koncentrerad must och därmed en mer koncentrerad Barolo.
Efter macerationsprocessen ligger vinet kvar i tanken ett tag tills fällning och klarning är färdigt. Därefter dekanteras vinet. Det vin som pressas säljs som bordsvin.
Swedish Brand AB är importör i Sverige. Exporten till Sverige och Danmark går bra, men inte till Norge. Man exporterar 70 procent av sin produktion till 23 olika länder.
Det är Flavio som visar oss runt på vingården och har hand om vinprovningen.
Först fick vi prova en Chardonnay från 2013. Vinet är rent och fint och är av den grövre stilen om man jämför med franska Chardonnay. Denna kostar 6 Euro.
Därefter provade vi en Barbera d'Alba, Selectio från 2012. Detta är ett rustikt och traditionellt vin som har lagrats på botti i ett år. Det har rätt så mycket kanter, mycket syra, inte så mycket tanniner och den är buteljerad för tre månader sedan. Detta vin kommer att bli bättre i februari-mars, men ännu bättre efter ett extra års lagring på flaska. Vinet är maskulint, ett klassiskt italienskt vin med fin röd frukt, och är riktigt bra. Det kostar 8 Euro.
Vinet vi får prova därnäst är Barbera d'Alba, La Pichetera Superiore, från 2011. Det är det enda finet som namnges i feminin form - "la". Detta har lagrats 50 procent på ståltank och 50 procent på ekfat. Det har en smak av torkad frukt, större fruktighet än det förra och är ett modernare och gott vin. Det kostar 11 Euro.
Sedan följer provning av Langhe Nebbiolo från 2012.
Vinet är jäst i 25 dagar, och har lagrats ett år på stora fat. 15 procent av vinet är från Nebbiolo från 2010 som lagrats 30 månader på stora fat. 15 procent av andra druvsorter än Nebbiolo är tillåtet och även 15 procent av andra årgångar. Druvorna för detta vin är inte odlade i sydläge. Det krävs ingen lagringstid, utan detta har man fria händer för när det gäller Langhe Nebbiolo. Vinet har en fin rödfruktighet och mycket tanniner. Det kostar 9 Euro.
Nästa vin är ett Barolo, Ciabot Tanasio, från 2010. Ciabot betyder litet hus. Detta vin kommer från tre olika vingårdar. Det har genomgått 25 dagars jäsning och 30 månaders lagring på stora fat. Det är ett väldigt kraftigt och aromatiskt vin som har klarat 30 månaders lagring. 2010 hade en sval sommar, vilket har gett en hög syra, och ger vinet mer elegans, mer komplexitet och detta är också mycket mer komplext och djupare än Langhe Nebbiolo. Detta vin vann ett pris för bästa kvalitet för Barolo i Florens den 9 oktober 2013. Vinet är klassiskt, ljust, har en hög syra, mycket tanniner. Det är ett perfekt lagringsvin med stor frukt, nästan lite likt portvin. Detta är en jättefin årgång, och är ändå ganska mjukt för att vara från 2010. Det gäller alltså att skörda vid rätt tidpunkt och inte för tidigt. Detta vin kostar 21 Euro.
Vi får också prova vingården Moscato d'Asti. Detta är från Canelliområdet. Man får inte flytta druvorna så därför hyr man in sig hos en annan producent. Detta vin är till 100 procent gjort på druvan Muscat Bianco. Man jäser vinet under tryck tills det när 5.5 procent alkohol, därefter filtreras jästen bort. Vinet får då en restsötma. Dock måste vinets potentiella alkoholhalt vara 11 procent. Varje procent alkohol utgör 17 g socker. Detta vin kostar 6,50 Euro.
Vingården har också ett Dolcetto d'Alba.
Här kan vi se priserna på vingårdens viner.
Och här får vi handla efter provningen!













Inga kommentarer:
Skicka en kommentar