Vi besöker Marchesi Alfieri vid lunchtid den 30 september.
Marchesi Alfieri är en stor och imponerande egendom. Den ligger i San Martino, ungefär mitt emellan Asti och Alba. Detta är ett hitoriskt gammalt slott och familjen har anor tillbaka till 1300-talet. Nu har man specialiserat sig på druvan Barbera, och man framställer man vin på druvorna Barbera, Pinot Noir, Nebbiolo och Grinolino.
Vi kommer på besök mitt under skörden. Man har plockat druvorna manuellt i morse, man sorterar druvorna manuellt en andra gång på bandet här i vingården. Nu krossar man druvorna, och musten rinner in i tankarna. Detta är en process på tre till fyra timmar. Sedan jäser druvorna i sex till sju dagar, för de lätta vinerna, och i fler dagar för vissa druvor. Jäsningen sker relativt länge vid en låg temperatur. Resterna efter jäsningen säljs sedan till Grappaproduktion. Sedan blir det en naturlig malolaktisk jäsning, utan att bakterier tillförs. Andra läsningen sker vid 20 grader.
Stora fat används vid lagring av unga Barbera, av österrikisk och slavonsk ek. Barbera kan lagras i fem till sex år, och faten återfylls var femtonde dag. Det är 75 - 85 procents luftfuktighet där faten lagras.
Man producerar mycket högkvalitativa viner. Man har 250 små fat av fransk ek, som används fem till sex gånger. Vinet lagras i 18 månader i dessa fat för att få Superiorevin. Lagringen sker vid max 16 grader, men oftast är det bara tio till tolv grader där ekfaten lagras
Byggnaderna är från 1720-talet, men redan år 1696 påbörjade man vintillverkningen här. Barbera är alltså viktigast, eftersom den växer bättre i jorden här, jämfört med Nebbiolo.
Vi får en rundvandring kring det fina slottet och den stora välskötta parken.
Slottet ligger uppe på en kullarna i området, och här ser man ut över omgivningarna. Vi kan också se att det är lite dimmigt.
Vi blir alltså serverade lunch här hos Marchesi Alfieri.
Till denna sallad serveras det första vinet som vi får prova. Detta är ett Grinolinovin som heter Sansoero, från 2013. Vinet är gjort på Grenioladruvan, och det kan vara mycket surt. Detta kostar 8,50 Euro.
Det andra vinet vi får prova heter San Germano och är ett Pinot Noirvin från 2010. Det serveras med pumpapastej och ostsås. Detta vin kostar 19 Euro.
Det tredje vinet är ett Barberavin som heter La Tota, från 2012. Vinet har hög syra och är friskt. Det kostar 11 Euro. Det serveras till fylld pasta med köttfärs.
Nästa vin är också ett Barberavin, Barbera Superiore, från 2011. Detta vin produceras inte varje år. Det kan lagras i tio till tolv år, och kostar 22,50 Euro.
Om man vill köpa viner från Marchesi Alfieri på Systembolaget så är det Sigva AB som är importör. Dock finns bara de två Barberavinerna här.
Efter lunchen fick vi tillfälle att gå runt och se oss omkring på egendomen ytterligare.
Vi kommer på besök mitt under skörden. Man har plockat druvorna manuellt i morse, man sorterar druvorna manuellt en andra gång på bandet här i vingården. Nu krossar man druvorna, och musten rinner in i tankarna. Detta är en process på tre till fyra timmar. Sedan jäser druvorna i sex till sju dagar, för de lätta vinerna, och i fler dagar för vissa druvor. Jäsningen sker relativt länge vid en låg temperatur. Resterna efter jäsningen säljs sedan till Grappaproduktion. Sedan blir det en naturlig malolaktisk jäsning, utan att bakterier tillförs. Andra läsningen sker vid 20 grader.
Stora fat används vid lagring av unga Barbera, av österrikisk och slavonsk ek. Barbera kan lagras i fem till sex år, och faten återfylls var femtonde dag. Det är 75 - 85 procents luftfuktighet där faten lagras.
Man producerar mycket högkvalitativa viner. Man har 250 små fat av fransk ek, som används fem till sex gånger. Vinet lagras i 18 månader i dessa fat för att få Superiorevin. Lagringen sker vid max 16 grader, men oftast är det bara tio till tolv grader där ekfaten lagras
Byggnaderna är från 1720-talet, men redan år 1696 påbörjade man vintillverkningen här. Barbera är alltså viktigast, eftersom den växer bättre i jorden här, jämfört med Nebbiolo.
Vi får en rundvandring kring det fina slottet och den stora välskötta parken.
Slottet ligger uppe på en kullarna i området, och här ser man ut över omgivningarna. Vi kan också se att det är lite dimmigt.
Vi blir alltså serverade lunch här hos Marchesi Alfieri.
Som brukligt här i Italien så serveras vi flera rätter till lunch. Den första rätten är en sallad med ost och valnötter. Rätten heter Salada di Langha på italienska.
Till denna sallad serveras det första vinet som vi får prova. Detta är ett Grinolinovin som heter Sansoero, från 2013. Vinet är gjort på Grenioladruvan, och det kan vara mycket surt. Detta kostar 8,50 Euro.
Det andra vinet vi får prova heter San Germano och är ett Pinot Noirvin från 2010. Det serveras med pumpapastej och ostsås. Detta vin kostar 19 Euro.
Det tredje vinet är ett Barberavin som heter La Tota, från 2012. Vinet har hög syra och är friskt. Det kostar 11 Euro. Det serveras till fylld pasta med köttfärs.
Nästa vin är också ett Barberavin, Barbera Superiore, från 2011. Detta vin produceras inte varje år. Det kan lagras i tio till tolv år, och kostar 22,50 Euro.
Om man vill köpa viner från Marchesi Alfieri på Systembolaget så är det Sigva AB som är importör. Dock finns bara de två Barberavinerna här.
Efter lunchen fick vi tillfälle att gå runt och se oss omkring på egendomen ytterligare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar