Måndagen den 1 oktober besöker vi vingården La Spinetta. La Spinetta ägs av familjen Rivetti. Detta är en ganska ung gård, som etablerades 1977. Vingården är certifierad. Gården ligger i en by som heter Castanole de Liance, mellan Asti och Alba. Muscato har man tillverkat sedan 1978. Idag odlar de många olika druvsorter. Gården har fyra olika vingårdar, med 2.000 - 3.000 vinstockar per hektar.
Först jäser druvorna med skalkontakt mellan fem och sju dagar. Därefter skiljs skalen från musten. Musten jäser sedan på stora tankar några dagar till. Den malolaktiska jäsningen sker på barriques. De lagrar viner på mellan 900 och 1.000 barriques av fransk ek. De gör dagliga analyser av vinet tills de buteljerar. De barriques som har använts säljs efter tre år, eftersom det bildas bakterier i dem när de lämnas tomma.
En av döttrarna i familjen, Manuela, visar oss runt.
Vi får se alltifrån lagret till hur det ser ut i produktionslokalerna.
Nu ska vi äntligen få prova vinerna!
Det andra vinet vi får prova heter Pin, och det är en blend med 35 procent Barbera och 65 procent Nebbiolo. Vinet är gjort på de bästa druvorna från 2011. Det är mjukt, elegant, fruktigt och doftrikt. Priset är 28,50 Euro.
Nästa vin vi provar är Vigneto Bordini, ett Barbaresco från 2009. Vinet kommer från unga plantor och det är tillverkat från 2006. Först när plantorna var yngre har man gjort Langhe Nebbiolo, då vinet inte får samma komplexitet, mineralitet och balans när plantorna är unga. Vinstockarna till detta vin växer i Neive. Vinet har ganska mycket, men mjuka, tanniner, bra syra, men inte så mycket frukt. Det kan lagras åtta till tolv år. Priset är 35 Euro.
Sedan får vi prova Vigneto Gallina från 2007. Detta är ett Barbaresco. Vingården Gallina är mycket berömd för Barbarescotillverkning. Denna vingård ligger i söder, och den är komplex baserad på jordens egenskaper, då jorden innehåller mer sand. Man producerar 11.000 flaskor av detta vin. Det har en bra doft, men doftar inte jättemycket. Det är kraftigt och har mycket tanniner. Det kostar 89 Euro.
Härnäst följer Vigneto Garretti, från 2010. Detta är ett Barolovin med mycket och bra doft. Det har runda goda frukter, mycket tanniner och syra samt en ren och fin smak. Druvor till detta vin odlas på 8 ha, och vinet lagras 24 månader på barriques. Vinet har lite mognadstoner i färgen. Priset är 38 Euro.
Det sista vinet vi får prova är ett Moscato d'Asti, från 2013. Detta vin har en ripa på etiketten. Man har en hel vingård med muscat. Detta vin kostar 10 Euro för en helflaska och 6 Euro för en halvflaska.
Manuelas syster brukar vara ute och skörda druvor, men kommer in och hjälper till när vi provar viner.
På bänkarna står deras viner uppradade.
Först jäser druvorna med skalkontakt mellan fem och sju dagar. Därefter skiljs skalen från musten. Musten jäser sedan på stora tankar några dagar till. Den malolaktiska jäsningen sker på barriques. De lagrar viner på mellan 900 och 1.000 barriques av fransk ek. De gör dagliga analyser av vinet tills de buteljerar. De barriques som har använts säljs efter tre år, eftersom det bildas bakterier i dem när de lämnas tomma.
En av döttrarna i familjen, Manuela, visar oss runt.
Vi får se alltifrån lagret till hur det ser ut i produktionslokalerna.
Nu ska vi äntligen få prova vinerna!
Det första vinet vi provar är Ca' Di Pian, ett Barbera d'Asti från 2010. Vinet har en liten mognadston, många tanniner och ganska hög syra. Det är lätt att kombinera det här vinet med mat. Vinet har en stalldoft. Det är inte så mycket frukt i smaken, och det är lite kärvt. Manuela menar att det är ett vin för "everyday drinking", men jag håller inte riktigt med om detta då det är så kärvt. Det kostar 16 Euro.
Det andra vinet vi får prova heter Pin, och det är en blend med 35 procent Barbera och 65 procent Nebbiolo. Vinet är gjort på de bästa druvorna från 2011. Det är mjukt, elegant, fruktigt och doftrikt. Priset är 28,50 Euro.
Nästa vin vi provar är Vigneto Bordini, ett Barbaresco från 2009. Vinet kommer från unga plantor och det är tillverkat från 2006. Först när plantorna var yngre har man gjort Langhe Nebbiolo, då vinet inte får samma komplexitet, mineralitet och balans när plantorna är unga. Vinstockarna till detta vin växer i Neive. Vinet har ganska mycket, men mjuka, tanniner, bra syra, men inte så mycket frukt. Det kan lagras åtta till tolv år. Priset är 35 Euro.
Sedan får vi prova Vigneto Gallina från 2007. Detta är ett Barbaresco. Vingården Gallina är mycket berömd för Barbarescotillverkning. Denna vingård ligger i söder, och den är komplex baserad på jordens egenskaper, då jorden innehåller mer sand. Man producerar 11.000 flaskor av detta vin. Det har en bra doft, men doftar inte jättemycket. Det är kraftigt och har mycket tanniner. Det kostar 89 Euro.
Härnäst följer Vigneto Garretti, från 2010. Detta är ett Barolovin med mycket och bra doft. Det har runda goda frukter, mycket tanniner och syra samt en ren och fin smak. Druvor till detta vin odlas på 8 ha, och vinet lagras 24 månader på barriques. Vinet har lite mognadstoner i färgen. Priset är 38 Euro.
Det sista vinet vi får prova är ett Moscato d'Asti, från 2013. Detta vin har en ripa på etiketten. Man har en hel vingård med muscat. Detta vin kostar 10 Euro för en helflaska och 6 Euro för en halvflaska.
Manuelas syster brukar vara ute och skörda druvor, men kommer in och hjälper till när vi provar viner.
På bänkarna står deras viner uppradade.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar