lördag 24 januari 2015

Besök på Acienda Agricola Rivetto den 1 oktober 2014

Här träffar vi Enrico Rivetto, som är den fjärde generationen Rivetto på den här vingården i Serralunga d'Alba, i Baroloområdet. Vingården startade 1932 och Enrico har utvecklat företaget och bl a köpt och planterat nya vingårdar i Serralunga d'Alba, som är ett förnämligt läge för Barolodruvor. Här produceras 120.000 flaskor per år, och gården kommer att bli organiskt certifierad under 2015. Gården är på 35 ha. Här görs jättefina Barolo, men även fina Barbera. Enrico har också börjat odla Nascetta. Detta är en druvsort med små klasar och glest mellan klasarna. En del förespråkar Nascettas återkomst, men det är väldigt ovanligt att göra vin på denna druva. Det är svårt att få tag i dessa druvor.






Här ser vi de väldigt vackra omgivningarna här i Barolodistriktet.






Vi får en rundtur på gården, och sedan ska vi få lunch i vinkällaren.



Här kommer vi fram till en "crutin", en liten grotta. Det är en jordgrotta som är byggd i lerjorden, och när lerjorden torkar är den hård som sten. Det är mycket kalium i jorden som gör finessen på smaken på vinet. Men klimatet har större betydelse än jorden när det gäller syran.












Nebbiolodruvorna macereras kallt med skal två till två och en halv dag. Temperaturen ligger på mellan sex till tio grader. Sedan används en "wooden container" för att ta bort hårda tanniner. Barbaresco lagras i tre år och Barolo lagras i fem år på stora ekfat. Här används både slavonsk ek och fransk ek. Men den franska eken kan vara för stark, och det kan vara en risk. Barbera tål däremot mer att lagras på franska ekfat. Vinet lagras på flaska i sex månader till ett år, i en temperatur på 10 till 20 grader.







Här visar Enrico oss en speciell flaska. Han har gjort något slags mousserande vin på Nebbiolodruvan, och han väntar med spänd förväntan tills han kan öppna och se hur det har blivit. Han är innovativ och har experimenterat lite här och använt samma tillverkningsmetod som man har till champagne. Om det kommer att lyckas så är det väldigt intressant. Detta vin gjordes 2010, och Enrico har tänkt att lagra det ett par år till.





Samtidigt som vi får prova vinerna här hos Rivetto så ska vi också bli serverade lunch.

Det första vinet vi får prova är ett Langhe Nascetta från 2013. Nascetta är en ljus druva som man har börjat använda igen. Den odlas i norrsluttningar. Man vill ha hög syra i vinet, och man förbättrar det för varje år. Nu finns det 22 producenter som odlar Nascetta. Doften hos Nascettavinet är som Muscat till en början, men blir mer som en Riesling med tiden. Detta Nascettavin är fatlagrat. Det har en frisk smak, med grape, honung och äpplen. Det har inte så hög syra. Priset är 20 Euro.



Till Nascettavinet får vi en fritatarullad med tonfiskpaté.



Det andra vinet vi får prova är Zio Nando, ett Barbera d'Asti från 2011. Zio Nando betyder "farbror Ferdinando". Detta vin är lagrat två år på ekfat. Det är fruktigt, runt och intensivt. Det har en hög kvalitet, och nästan 15 procent alkohol. Vinet är mycket balanserat, och har en smak av plommon, vanilj och mörka bär. Man producerar 8.000 flaskor per år. Det kostar 22 Euro.




Till detta vin får vi paprika med tonfiskkräm.



Den äldre generationen Rivetto, Enricos pappa, är också med och serverar vinet och maten.



Därefter får vi prova ett Barbera d'Asti, Loirano Soprano, från 2010. Av detta vin har de bara 23 flaskor kvar idag, av den totala produktionen på 1.700 flaskor per år. Detta vin har en mer bränd doft och smak, men blir bättre efter en stund. Det är lagrat 3 år på ekfat. Priset är 32 Euro.




Vi blir även serverade en sallad med typiska ostar från Piemonte, valnötter och selleri.



Sedan får vi prova en Barolo, Serralunga d'Alba, från 2010. Detta vin har lagrats tre år på fat. Smaken är rund och fin. Priset är 31 Euro.




Vi serveras också en slags spenatkaka, och dessutom risotto med endivesallad.



Vi får också prova Leon Riserva, en Barolo från 2008. Detta vin kostar 51 Euro.



Maten till detta är kött från Barolo, med kokta böner och morötter.



Slutligen får vi prova en Barolo Chinato. Detta är som ett dessertvin med 16,5 procent alkohol. Vinet är både bittert och sött, kryddigt och med rosmarin i doften. Priset för detta vin är 24 Euro för en halv liter.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar